onsdag 27. oktober 2010

Peter Velits - en av årets store sykkelkometer!

Før årets sesong mente vi det var en god idè å presentere 10 utenlandske syklister, som vi trodde ville slå igjennom i 2010. Sett i ettertid var vel det ikke mer enn en middels god idè, i hvertfall hvis vi ser på treffsikkerheten på våre spådommer. Nå som sesongen er over, er det på tide å ta en evaluering av sesongen våre utvalgte har hatt. Vi starter med mannen vi satt opp på 10 plass over utenlandske ryttere å se opp for i 2010.

Ironisk nok er det mannen vi satt på 10. plass som er den som har slått til mest i 2010, av de som var på topp 10 lista vår. For på 10. plass satt vi opp høstens store komet, Peter Velits. Slovaken har hatt et godt år, som toppet seg under Spania Rundt. Han viste allerede i februar at han 2010 kom til å bli et godt år for Peter Velits. I konkurranse med mange store ryttere ble han nummer 4 på 3. etappe i Volta ao Algarve. Han ble nummer 10 sammenlagt i dette rittet. En stor prestasjon, men den største prestasjonen han stod for på våren, var allikevel tredjeplassen på den 3. etappen i Baskerlandt Rundt. Han skuffet noe i Ardenner klassikerne, med en 31. plass i Fleche Wallone, som beste resultat. Selv om han nok ikke var hundre prosent fornøyd med egne prestasjoner i Ardenner klassikerne, hadde han utvilsomt hatt en stabilt god vårsesong.

Midtdelen av sesongen ble ikke like heldig for den lovende slovaken. I slutten av mai fikk han et lite brist i håndleddet, etter en velt i Bayern Rundt. Heldigvis var ikke skaden alvorlig, og allerede halvannen uke etter at han måtte bryte det tyske rittet, knallet han inn en annenplass på den første etappen i Critérium du Dauphiné (bedre kjent som Dauphiné Libéré). Det så ut til at han hadde funnet Tour de France formen, men dessverre var Velits igjen uheldig. På den neste etappen falt han, og brakk kragebeinet. Veldig synd, men historien viser at det kanskje ikke var det verste som har skjedd han. Velits fikk nemlig en god treningsperiode, og kunne skifte fokus til Spania Rundt. Der overgikk han alles forventninger. Han var på det vinnende laget på lagtempoetappen, som startet årets Spania Rundt. Han fulgte opp med å kjempe seg opp med sammenlagtfavorittene på den tøffe 4. etappen. Der ble han nummer 3. Da var det fortsatt ingen som snakket om Peter Velits, som en utfordrer i sammendraget. Men han klatret meget godt. Riktignok hadde han noen litt svarte dager, men selv på de etappene syklet han bedre enn folk hadde forventet. Da han i tillegg slo til og holdt følge med resten av favorittene opp de fleste bakkene, ble det klart at Peter Velits kunne bli den store overraskelsen i Spania Rundt. Da han på rittets eneste individuelle tempo like godt slo Dennis Menchov, Fabian Cancellara, Gustav Larsson og resten av verdens eliten, var det klart at Peter Velits hadde blitt en komplett syklist. Det endte med at han ble nummer 3 sammenlagt i Spania Rundt, noe som kommer til å bli enda èn plassering bedre, når Mosquera får sin velfortjente dopingdom.

At han ikke klarte å følge opp den strålende kjøringen i VM eller andre ritt etter Spania Rundt, forblir bare en minimal parantes. I år var nemlig sesongen hvor Peter Velits tok steget ut av skyggen, og frem i lyset. Den utrolig seriøse rytteren har fremtiden foran seg. Det trodde vi også før årets sesong, men da trodde vi at det var som endags- og etapperytter, i kortere etapperitt, han hadde sin fremtid. Nå har han vist at han kan bli en fremtidig Grand Tour vinner. Det fantastiske med Velits, er at han tross økt kjørestyrke i de lange motbakkene, også har klart å forbedre seg kraftig på tempo, og beholdt sin relativt gode spurt. Han er en komplett syklist, som det skal bli uhyre spennende å følge de neste sesongene. 2010 har definitivt blitt hans store gjennombruddssesong.

2 kommentarer: