fredag 7. januar 2011

7. plass - Thibault Pinot

I dag skal vi presentere et fransk klatretalent som egentlig er for ung til å slå igjennom enda. Men med den kometkarrieren han har hatt så langt tør vi ikke å vente et år eller to før vi presenterer han. For Thibaut Pinot har i likhet med for eksempel Edvald Boasson Hagen alltid klart å takle overgangen fra ulike klasser med glans. Gir du han en ny utfordring pleier han å takle den så godt som øyeblikkelig.

Kommer fra en sykkelfamilie
Thibaut Pinot er født 29/5/1990, og fyller altså ikke 21-år før nesten midtveis ut i kommende sesong. Dette blir hans tredje år som seniorsyklist. Det tilsvarer Edvald Boasson Hagens første år i Columbia, til sammenlikning. Det var hans far som introduserte han for sykkelsporten. Sammen med sin bror Julien viste han tidlig at han var et stort sykkeltalent. Broren har dessverre blitt tvunget til å legge opp på grunn av en hjertefeil, men Thibaut er fortsatt et av Frankrikes største talenter. Etter å ha vært en lovende junior syklet Pinot sin første seniorsesong i CC Etupes. Der kjørte han brilliant og vant en etappe og ble nummer åtte sammenlagt i det ekstremt kuperte rittet Tour des Pays de Savoie. Han fortsatte å vise frem sine klatreegenskaper i Giro della Valle d'Aosta Mont Blanc, som er et ritt som kjøres i de italienske alpene. Han ble den andre franskmannen som har vunnet dette rittet gjennom tidene. Tidligere har Gilberto Simoni og Yaroslav Popovych vunnet liknende ritt i samme område. Innsatsen gjorde at han som førsteårs senior fikk være med til U23 VM, på Frankrikes ekstremt sterke lag. Der bidro han til at Roman Sicard stakk av med seieren, mens han selv ble nummer 40.

Allerede en klatrekonge
Disse flotte resultatene første til at han ble proff rekordtidlig. FDJ var laget som tok sjansen på Pinot. Det er svært få som blir proffe allerede i sin andre seniorsesong, og det er veldig risikabelt å bli proff så tidlig. Men Thibaut Pinot taklet overgangen fra semiproff til proff like godt som han taklet overgangen fra junior- til seniorklassen. Det første rittet han virkelig markerte seg i som proff var Tour du Finistère. I det kuperte franske endagsrittet ble han nummer fem. Dette var i midten av april, og formen var tydeligvis meget god. For bare ti dager senere gjorde han sin livs innsats i Romandiet Rundt. I tøff konkurranse ble han som best nummer 11 på en etappe, men unggutten var "frekk" nok til å stikke av med klatretrøya. En utrolig sterk prestasjon for en hvilke som helst rytter. For en som på det tidspunktet ikke hadde fylt 20 år er det helt vilt. Det fikk også ledelsen i FDJ til å trekke han ut av troppen til Luxembourd Rundt, for heller å teste han i Dauphine Libere. Det var intet dumt valg, for nok en gang beviste unggutten hva som bor i han når fjellene blir lange og tøffe. På rittets femte etappe slo han til med en lettere sensasjonell tredjeplass. Han ble også nummer fem i kampen om klatretrøya i rittet. Med det beviste han at innsatsen i Romandiet Rundt slett ikke var et blaff.

Siden ha startet sesongen med Tour Down Under i januar var det ikke så mye krutt igjen i kroppen mot slutten av året. Han fikk allikevel med seg noen flotte plasseringer i august. Han ble nummer tre på en etappe og fem sammenlagt i Tour de l'Ain, og fikk også en tredjeplass på femteetappen i Tour du Poitou Charentes. Vi kan også nevne 14. plassen han i GP de Montréal som et sterkt resultat. Han har brukt sesongen til å etablere seg som en av de fremste i en bølge av franske talenter. Han har kjørt inn mange gode resultater, men viktigst av alt er at han har bevist at han takler nivået ekstremt godt. Det viser spesielt innsatsen hans i Romandiet Rundt og Dauphine Libere.



Fremtidig Tour de France vinner?
Fremtiden ser utvilsomt lys ut for Pinot, men som en ny fransk yndling er presset veldig stort. Mange franskmenn har tidligere vært spådd som den neste store franske syklisten, for så å falle totalt gjennom. Det er selvsagt mulig at det samme skjer med Pinot, men så langt har han vist at han er en mester til å bryte barrierer. Det viktigste nå er at FDJ ikke stresser utviklingen hans. Det er viktig at han ikke matches for hardt. Så langt har han blitt matchet veldig forsiktig, og har kun fått kjøre store ritt når han har bevist at formen er god nok til å takle disse harde rittene. Fortsetter laget å bruke han klokt, kan det være at han ikke får kjøre noen Grand Tour i år. Et alternativ kan selvsagt også være å la han kjøre en uke eller 10 dager av et treukersritt, for å gi han en pekepinn på hva det dreier seg om uten å kjøre han helt ned. For det er liten tvil om at det er i de store etapperittene at Pinot har sin fremtid. Han er en ren klatrer, og utvilsomt et av de mest spennende sammenlagtnavnene i det internasjonale sykkelfeltet. Å si at han er en fremtidig vinner av Tour de France (som en del franskmenn sikkert vil påstå) er litt for tidlig. Vi nøyer oss med å si at han meget trolig vil være med å kjempe om seieren en gang i fremtiden.

Neste år må nok heller fokuset ligge på å kjøre godt i etapperitt som passer han bra. Han har allerede vist at han kan kjøre sterkt i Romandiet Rundt og Dauphine Libere. Sistnevnte ritt er sikkert et av neste års store mål for Pinot, kanskje sammen med Paris-Nice. Det er her han får vist frem sine klatreferdigheter, hvis han ikke skal kjøre noen Grand Tour. Topp fem i et slikt ritt vil være mulig om utviklingen hans fortsetter i samme fart. Kankje kan han også vinne en etappe? I tillegg skulle jeg likt å se han i Ardenner-klassikerene. Rittene er trolig litt for lange og bakkene litt for korte for at han skal klare å havne høyt oppe på listene i år, men i fremtiden kan han hevde seg godt i disse rittene også. Pinot vil sikkert også ha fokus på litt mindre franke ritt, hvor han kan hente noen seiere. Det vil være viktig for selvtilliten, samtidig som han er så ung at han ikke er klar for et program fylt med bare ProTour-ritt. Vi tror neste år blir et stort år for franske Thibault Pinot.

Kan Pinot slå igjennom neste år og i så tilfelle i hvilke ritt? Eller er han for ung, og trenger flere sesonger bak seg før han lever opp til potensialet?

1 kommentar:

  1. Ble veldig positivt overrasket over Pinot i 2010, uten tvil nok klatrepotensial til å kjempe i toppen av GTene om noen år!
    Godt valg :-)

    SvarSlett